Zoeken
SKM.jpg

Stroefheidsmetingen (SKM)

Nederland heeft een van de dichtste wegennetten ter wereld. De meeste snelwegen en een aantal autowegen beheert het Rijk. Op tijd stroefheid meten en onderhoud plegen is belangrijk voor veilige wegen.

Vraag: continu inzicht stroefheidsniveau

Als beheerder van verschillende wegen wil Rijkswaterstaat zijn verantwoording nemen om de toestand van het wegennet te monitoren. Dit betekent continu inzicht in de stroefheidsniveaus op alle rijkswegen. Zo kan tijdig onderhoud plaatsvinden en daarmee de veiligheid van weggebruikers worden gegarandeerd.

Oplossing: SKM-meetwagen

De stroefheidsmeting voeren wij uit met een SKM-meetvrachtwagen. SKM staat voor ‘Seitenkraftmessverfahren’. Aan de rechterzijde van deze meetwagen is apparatuur geplaatst die data verzamelt. Deze data worden geautomatiseerd ingewonnen en opgeslagen. Vanuit de cabine kan men de meetapparatuur bedienen en het meetproces monitoren. Hiermee wordt voldaan aan de strenge eisen en randvoorwaarden van het Rijk.

Impact: veilige wegen

Dankzij het meerjarige contract op het gebied van SKM-stroefheidsmetingen kan Rijkswaterstaat jaarlijks de database vullen en alle assets goed monitoren. Black spots komen in beeld waar je vervolgens op kunt monitoren. Ook wordt de stroefheid van rijkswegen gemeten. Door tijdige anticipatie en onderhoud kunnen daarmee ongelukken worden voorkomen.

 

Benieuwd of wij iets voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Voor meer nieuws, volg Asset.Insight. op LinkedIn.