Zoeken
tunnel.jpg

Monitoring ventilatoren tunnels

In tunnels bevinden zich meerdere ventilatoren. Deze ventilatoren hangen in de tunnel aan het plafond en laten de lucht in de rijrichting van het verkeer stromen. Deze ventilatoren zijn enorm belangrijk om onder meer de luchtkwaliteit op peil te houden. Koolmonoxidegehalte, temperatuur en het zicht in de tunnel worden automatisch gemeten. Is dit hoger dan toegestaan? Dan gaan de ventilatoren in de tunnel automatisch aan en verdrijven ze de uitlaatgassen. Ook bij brand gaan de ventilatoren aan.

IoT-bewaking ventilatiecapaciteit

Onze klant Rijkswaterstaat heeft gevraagd het trillingsniveau van de ventilatoren in diverse tunnels 24/7 realtime te monitoren. Als ventilatoren te veel trillen, dan kunnen ze vallen of kapot gaan. Dit betekent dat er dan geen ventilatiecapaciteit in de tunnels is. Ook kan het desastreuze gevolgen hebben als een ventilator op de rijbaan valt. Dat is zeker al eens voorgekomen in het verleden.

Onze oplossing

Wij hebben sensoren geplaatst op de ventilatoren die het trillingsniveau continu meten. Dit gaat via ons IoT-platform FlexMonitoring. De klant kan inloggen op dit platform en krijgt dan een alert als er een probleem is met de ventilator zodat er meteen ingegrepen kan worden. Het interessante van dit systeem is dat de kwaliteit van de sensoren die wij hebben geplaatst tegelijkertijd bewaakt wordt. Dus dubbelop!

Impact

  • Continu inzicht in de ventilatiecapaciteit is aanwezig

  • Veiligheid, meteen kunnen ingrijpen na alert via het IoT-platform

  • Vanachter het bureau monitoren

 

Voor meer nieuws, volg Asset.Insight. op LinkedIn