Zoeken

Spooras meten

Spoor verschuift soms als er veel treinen overheen rijden. Vooral als de ondergrond heel zacht is. In dat geval kan een stopmachine het spoor weer terugleggen. Dan is het wel van belang dat precies bekend is hoeveel het spoor is verschoven. Onze metingen en algoritmes helpen daarbij.

Spoorasmeting.png
Puntenwolk met de spooras (groene en blauwe lijn)

Voordeel: snel de gps-locatie

Datagedreven, nauwkeurig en automatisch. Dat is het nieuwe algoritme dat inzicht geeft in de verschuiving van de spooras: het midden tussen de linker- en rechterspoorstaaf.

 

Waarom is dit van belang? Met het blote oog of op een ongecorrigeerde 3D-puntenwolk is de exacte gps-locatie van een as niet goed te meten. Gevolg: slechte nauwkeurigheid. Een stopmachine kan hierdoor verkeerde informatie aangeleverd krijgen, en spoor verleggen waar het niet nodig is. Meet je een jaar later nog een keer, dan komen daar andere gegevens uit. En de machine moet het spoor weer terugleggen. Een verschuiving van het spoor kan namelijk tot onveilige situaties leiden, denk aan een ontspoorde trein.

 

Daarom: van handmatig naar automatisch. Het nieuwe algoritme corrigeert voor gps-afwijkingen. Hierdoor geeft het zeer nauwkeurig en snel de locatie van de spooras weer. De stopmachine weet zo precies waar hij het spoor moet goedleggen.

spoor-inspectie.jpg

Hoe krijgt u inzicht in spoorassen?

Stel, een conducteur merkt een hobbel op in het spoor en meldt dit. Een beheerder vraagt Asset.Insight. om hulp voor het terugleggen. Met een meettrein scannen we het spoor en de omgeving. Hieruit ontstaat een 3D-puntenwolk. Uit deze puntenwolk haalt het algoritme automatisch de spooras en voert hierop de gps-correctie uit. Vervolgens worden waardes bepaald die vertellen hoeveel de stopmachine het spoor moet verleggen. Uiteraard kan een beheerder ook zelf puntenwolken aanleveren die we inladen.

 

Meer weten over het nieuwe algoritme?

Uit de 3D-puntenwolk kan Asset.Insight. ook andere informatie halen, zoals de locatie en grootte van bomen. Voor verschillende analyses is namelijk maar één meting nodig.

 

Meer weten? Neem dan contact met ons op.