Zoeken
crudeline.png

Plug uit pijpleiding ruwe olie

In een pijpleiding waar ruwe olie doorheen stroomt zat een grote plug vast. Deze weegt 450 kilo en is door drukverschil 55 meter de leiding ingeschoten. Deze plug moest er zo snel mogelijk uit omdat dit ten koste gaat van de productiviteit. Hoe langer deze leiding geblokkeerd is des te hoger de impact op kosten.

Vraag van de klant

Wij zijn gevraagd om een touw te bevestigen aan de manometer op de plug zodat deze met behulp van een lier uit de leiding getrokken kon worden. Deze operatie moest onder een streng EEX-regime worden uitgevoerd (ATEX-zone). Dat wil zeggen dat er een groot explosiegevaar heerst in dat gebied.

Onze oplossing

Wij hebben onze rijdende camera uitgerust met een aantal (zelfgemaakte) ‘armen’ die het touw om de manometer moesten bevestigen. De ‘armen’ van de camera hielden een lus vast en werden met behulp van de cameralift op de juiste hoogte bij de manometer gebracht. Toen de lus boven de manometer hing hebben we de lift laten zakken zodat de lus eromheen zat en het touw aangetrokken kon worden.

Impact

Dankzij de inzet van onze rijdende camera heeft de klant de mogelijkheid gekregen om de plug uit de leiding te kunnen trekken met behulp van een lier. De plug op deze manier verwijderen was voor de klant de ultieme poging voordat de leiding diende te worden opgegraven en te worden doorgehaald.