Zoeken

Brug van 370 jaar oud verbinden met IoT

In het water glimt de reflectie van het historische dorp. De terrasjes, de klassieke gebouwen, de St. Urbanuskerk… De Bullewijk doorkruist het hart van de gemeente Ouder-Amstel. Vlak voordat de waterweg uitmondt in de Amstel ontmoet het een historische parel: de Kerkbrug. Al eeuwenlang verbindt dit rijksmonument Ouderkerk aan de Amstel met Ronde Hoep. Sinds kort is de brug ook verbonden met the Internet of Things. Twee zwarte kastjes ter grootte van een luciferdoosje. Daarmee staat de Kerkbrug in contact met VolkerWessels. Het zijn slimme sensoren aangebracht door Asset.Insight.. Zo monitort de dochter van VolkerWessels de brug tot in detail. Hoe sterk is de trilling van het verkeer? Wat is de gemiddelde hoek als de brug openstaat? Hoe vaak en wanneer staat de brug open? “Je ziet bijvoorbeeld dat de brug veel vaker en langer open staat op zonnige dagen in het weekend,” vertelt Noël Steentjes van Asset.Insight.. Die kennis levert enorme winst op voor het onderhoud. Noël: “De klant ging voorheen elke honderd openingen langs om de brug te smeren en om de rubberen stootblokken en de verf te checken. Nu weten we dat de brug in een warme zomermaand bijna vijfhonderd keer opengaat, terwijl dat tussen september en januari niet eens honderd keer is.”

kerkbrug ouderkerk aan de amstel.jpg

Struinen door de data

In de ruwe data schuilen verhalen. “We zien duidelijk wanneer het regent: dan is er veel minder vaarverkeer en staat de brug nooit langer dan twee minuten open. Maar op zonnige dagen loopt dat soms op tot wel zeven minuten, wat stilstaand verkeer, uitlaatgassen en verkeersopstoppingen veroorzaakt. Dat is natuurlijk waardevolle informatie voor een gemeente of provincie.”

Fine tuning

Noël bezocht de brug drie keer om de sensoren te plaatsen en af te stemmen. Een proces van veel testen, proberen en aanpassen. Noël: “De sensor werkt op hoekverdraaiing, net als je smartphone. Bij onze eerste test bleek dat de sensor het dichtgaan van de brug niet goed registreerde door de trillingen van het verkeer. Omdat we die trillingen ook wilden meten, moesten we de gevoeligheid dus met grote precisie afstemmen. Zo luistert het installeren van sensoren vaak nauw en vereist het veel aandacht. Maar het is altijd een mooi moment als alles perfect is ingesteld en je de data ziet binnenkomen.”

"Je weet dat je nog veel moet leren en uitzoeken om een nieuwe opdracht tot een succes te maken. Maar hoeveel je ook weet, het blijft een kwestie van proberen en experimenteren. Dat is innoveren: het lef om te falen en steeds weer op te staan.”Noël Steentjes, manager afdeling Monitoring & IoT Asset.Insight.

Het lef van innovatie

Wat het werk mooi maakt? Elke dag leren. Opdrachten zijn op veel verschillende plekken en telkens moet nieuwe kennis worden opgedaan. Metingen op een brug zijn compleet anders dan op bijvoorbeeld een damwand of spoor. Dat maakt de start van een nieuwe klus altijd spannend.