Zoeken

3D-scan en analyse

Vanachter jouw bureau op tijd zien waar onderhoud nodig is? Dat kan met 3D-scans en -analyses. Een efficiënte, duurzame en nauwkeurige methode. Je hoeft niet meer terug naar de locatie voor meer gegevens van de asset. Met één scan staan alle data op het beeldscherm in een 3D-puntenwolk.

3D-scan weg.jpg
3dscannen-weginfra.png

Voordeel: bespaar tijd en geld

Stel, je laat in eerste instantie alleen de profielen van een weg meten. Na een maand wil je ook de omgeving in kaart brengen. Voorheen stuurde je misschien iemand terug naar de locatie. Dat hoeft nu niet meer. Want de complete werkelijkheid staat op jouw beeldscherm.

Op basis van jouw vraag, analyseren gerichte algoritmes de puntenwolk. Hierdoor zie je op tijd hoeveel onderhoud nodig is, welke type en waar het probleem precies zit. Voer preventief onderhoud uit en voorkom hoge herstelkosten.

3D-scan weg.jpg

Hoe werkt het inmeten op de weg?

Met een 3D-scanner brengen wij de weg en omgeving in een keer in kaart. De data die hieruit ontstaan, zet een softwareprogramma om naar een 3D-puntenwolk. Op één scan zijn verschillende analyses mogelijk, van bomen en dwarshellingen, tot wegmarkeringen en wegassen.

Van iedere pixel is de exacte positie, het tijdstip, de snelheid en de mate van reflectie bekend. De puntenwolk is standaard weergegeven in reflectie-, intensiteit- en grijswaarden. Liever in kleur? Ook dat is mogelijk.

3dfoto-rieglscanner.png

Hoe werkt het inmeten onder water?

Voor scans onder water maken we gebruiken een multibeam (echolood) om een onderwater scan te maken. We maken dan een 3D-scan van de waterbodem door middel van sonar technologie zodat we 'onder water' kunnen kijken. Ook kunnen we dan het slibvolume berekenen doordat door middel van de radar de slibdikte in kaart is gebracht. Ook werken wij met een 3D realtime akoestische camera. Hiermee kunnen we filmen beneden de waterlijn.

3Dmeten-Pointcloud.jpg

Nauwkeurigheid door Riegl-scanner

Voor scans boven het water en op de weg maken we gebruik van de Riegl VMX-450 laserscanner. Deze maakt 360-gradenprofielen van de omgeving. Naast de X-, Y- en Z-coördinatoren legt de scanner de reflectiewaarde vast van ieder punt. De digitale camera 'Ladybug5' maakt bovendien iedere 10 meter een 360-gradenfoto. Deze panoramafoto’s brengen het meetgebied visueel in beeld.

Voor de verwerking van de puntenwolkdata wordt gebruikgemaakt van het gecertificeerde VRSNow GNSS-referentienetwerk.

Meer weten over 3D-meten?

Neem dan contact op met ons op.

Telefoon: +31 30 246 94 00
E-mail:     info@assetinsight.nl