HomeOnze dienstenDigitaal Meten WegenStroefheidsmeting met 86% vertraagd wiel

Stroefheidsmeting met 86% vertraagd wiel

De stroefheid van het wegdek wordt bepaald door de mate van ruwheid van het wegdek. Maar ook door het gebruikte grove mineraal aggregaat en de mate van vervuiling. Belangrijk is ook of het wegdek droog of nat is. De remvertraging op een nat wegdek is kleiner dan op een droog wegdek. Doordat de kans op een ongeluk twee- tot driemaal groter is op een nat wegdek, wordt de stroefheid standaard gemeten op een nat gemaakt wegdek.  Asset.Insight. is in het bezit van twee stroefheidsaanhangers waarmee de stroefheid conform de 86% vertraagd wiel methode kan worden gemeten.

stroefheidsmeting-engineers.jpg

Meting met spuiten waterfilm

Wij zijn in het bezit van een bus die dit meet. De opstelling bestaat uit een bus en een aanhanger met twee gewone wielen en in het midden een extra wiel. Tijdens de meting wordt dat derde wiel tot 86 procent afgeremd. Onze bus rijdt tijdens de meting continu 70 km. Uit de wrijvingskracht die daarbij wordt gemeten, berekent de computer de stroefheidswaarde. Indien de weggeometrie een meetsnelheid van 70 km/u niet toelaat, geldt een lagere snelheid van 50 km/u. Het geremde wiel met volledig gladde band wordt tijdens de meting continu gekoeld met water, zo’n 7,5 liter per 100 meter wegdek. De lengte van een meting is dan ook afhankelijk van het volume van de watertank. Wij meten met een extra grote bus met een watertank van 2500 liter. We kunnen op deze manier 33 kilometer wegdek in één keer opmeten. Dat is drie keer zo veel als de bestaande stroefheidsmeters.

wegmeting-bediening1.jpg

Analyse data

Wij meten de stroefheid van het wegdek met camera’s en sensoren die op de band gericht staan. Wij analyseren deze data en u krijgt een rapport van ons. Ook kunnen wij dit toetsen aan gestelde eisen.

Bijvoorbeeld wanneer de stroefheid niet voldoende is heeft dit grote consequenties voor de veiligheid. Door dit inzicht kunt u dan adequate maatregelen nemen. De betrouwbaarheid van de meting wordt geborgd door maandelijks een ringonderzoek uit te voeren.

 

Meer weten?

Neem contact op met Michiel Dop.

Telefoon: 06-29081098

Email: mdop@assetinsight.nl

+